ma 24 april 2017

Muziek

Dire Straits Experience in Veenendaal

Voor de liefhebbers van de muziek van Dire Straits is 2017 een bijzonder jaar, want het is precies 40 jaar geleden dat deze legendarische groep rond Mark Knopfler voor het eerst van zich liet horen Toen Dire Straits 15 jaar later werd ontbonden, lieten ze een erfenis na die nog steeds uniek is in de historie van de popmuziek. De liedjes van de groep zijn altijd fris en actueel gebleven en meer dan 120 miljoen albums werden in de loop der jaren verkocht.

Als saxofonist van de oorspronkelijke formatie houdt Chris White samen met zijn oude kompaan uit de band Chris Whitten (drums) de muziek van Dire Straits springlevend. Onder de naam The Dire Straits Experience laten ze nummers als Sultans Of Swing, Money For Nothing en Private Investigations herleven. En dat doen ze samen met zanger Terence Reis en een groep muzikanten die hun sporen in de popmuziek ruimschoots verdiend hebben. Zo tourden de leden onder andere met Paul McCartney, Eric Clapton, David Bowie, Mick Jagger en Tina Turner.

The Dire Straits Experience heeft ons land inmiddels meermalen aangedaan en de recensies zijn steeds zeer lovend.

Chris White is dan ook blij dat hij destijds het initiatief heeft genomen om the Dire Straits Experience op te starten. ,,Ik werd gevraagd om voor een goed doel een optreden met liedjes van Dire Straits te verzorgen. Dat was in the Royal Albert Hall. Mark Knopfler had geen tijd en ik dacht dat het dan ook een zinloze missie zou worden. Maar bij toeval liep ik Terence Reis tegen het lijf, die geknipt was om Mark te te vervangen. Toen durfde ik het wel aan en het optreden werd een succes. "

Hij maakte tot 1995 deel uit van de Dire Straits. Sindsdien zijn hij en Knopfler goede vrienden gebleven. ,,Ja, ik heb veel aan hem te danken,'' zegt White terugkijkend ,,Op mijn veertiende wist ik dat ik saxofonist wilde worden en sindsdien heb ik nooit om werk verlegen gezeten. Ik had de mazzel om onder andere bij Paul McCartney te mogen spelen. Op een dag kreeg ik een telefoontje van Knopfler dat hij me wilde ontmoeten. Het werd een geweldige tijd, maar soms ook heel zwaar. We deden eens 36 optredens achtereen in 27 verschillende steden door heel Europa. Dat was uitputtend en de glitter en de glamour was ver te zoeken. Bus in bus uit, vliegtuig in, vliegtuig uit. Maar het was een eer!'

Op 10 mei 2017 staat The Dire Straits Experience op het podium in De Basiliek in Veenendaal.