zo 10 november 2019 19:30

U2 rockdienst

Al 10 jaar werken ze nu samen in dit wel heel bijzondere evangelisatieproject. Ds Jan Andries de Boer (Winkel) beter bekend als “Rockdominee” en U2 tributeband “U2two”. In die tijd hebben ze met hun U2 rockdienst menig kerk en gemeente op de grondvesten doen schudden…zowel letterlijk als figuurlijk. De boodschap in de teksten van de wereldberoemde Ierse rockband U2 is namelijk niet mis en het volume van de show heeft meer weg van een rockconcert dan van een kerkdienst.

Veel mensen en zelf fans zijn onwetend als het gaat om U2 en hun relatie met God. Met name frontman Bono steekt zijn geloof niet onder stoelen of banken. Voor ds de Boer destijds reden genoeg om er een complete kerkdienst aan te wijden en…met succes! Van PKN gemeente, katholieke kerk tot evangelische gemeente wordt de Boer met U2 tributeband “U2two” uitgenodigd en barst de organiserende gemeente veelal uit haar voegen. Een swingender kerkdienst met een energiek dansende dominee zul je dan ook niet gauw elders beleven. Als je bovendien van U2 houdt, moet je dit zeker meegemaakt hebben!

Wat is een U2 rockdienst??!
Een oecumenische kerkdienst waarin psalmen en gezangen zijn vervangen door songs van de wereldberoemde band U2. Die songs worden live en op rockvolume gespeeld door U2two. Alle elementen van een normale kerkdienst zijn verwerkt. De kern van het geloof in Jezus komt naar voren in de - voor velen verrassende - inhoud van de teksten van U2. Deze worden in het Engels samen met de Nederlandse vertaling geprojecteerd. In plaats van een preek worden alle songs met hun teksten aan de hand van de Bijbel uitgelegd.

U2two??!
Een professionele tributeband die niet voor niets door menig kenner de meest overtuigende imitatie van U2 ter wereld wordt genoemd. Niet alleen de stem van frontman Sam Kramer lijkt verdacht veel op die van de U2-zanger, ook qua uiterlijk hadden de mannen broers kunnen zijn. U2two weet zowel de muziek als de hele sfeer van U2 identiek neer te zetten. Omdat het hier een tributeband betreft (eerbetoon), zijn ook kosten noch moeite gespaard om qua uiterlijk identiek te zijn aan U2 zelf. Zo ontbreken bijvoorbeeld de bekende “Bono zonnebril” en het “The Edge mutsje” zeker niet! Hoewel sommigen zich hier wat ongemakkelijk bij voelen, willen de bandleden (zelf grote U2 fans) hiermee hun publiek zoveel mogelijk het “U2 gevoel” geven. En ach…willen we niet allemaal een beetje op ons idool lijken? U2 fan of niet: je weet niet wat je meemaakt!

Entree??!
Het heffen van entree om een kerkdienst bij te wonen, is nogal vreemd. Toch heeft de organisatie besloten dit te doen om te voorkomen dat er een collecte voor de onkosten gehouden moet worden in een grote zaal als De Basiliek. Om het eventuele ongemakkelijke gevoel van “betalen voor een kerkdienst” te compenseren, zal U2two aansluitend een miniconcert geven van ca. 45 minuten. Dan is iedereen weer blij.

*De kerkelijke verantwoordelijkheid voor de dienst ligt bij wijkgemeente "De Open Hof" in Veenendaal.