vr 28 februari 2020 20:00

Testament - Lennaert Nijgh 75 jaar

Het Land van Maas en Waal, Malle Babbe, Jan Klaassen de trompetter, Meester Prikkebeen... tophits van Boudewijn de Groot en Rob de Nijs, allen met tekst van Lennaert Nijgh. Nederlands grootste tekstdichter schreef echter nog veel meer! Benieuwd wat? Zangeres Josee Koning en zanger/acteur Jim de Groot, begeleid door drie topmusici, nemen je mee in de verrassende wereld van Lennaert Nijgh. Op 28 februari 2020 in De Basiliek in Veenendaal.

Josee (twaalf jaar getrouwd met Nijgh) en Jim (zoon van Boudewijn de Groot en opgegroeid met Nijgh) zingen in Testament hun favoriete teksten, halen herinneringen op en vertellen over hun speciale band met Lennaert. Bovendien ontvangen ze elke voorstelling een bijzondere gast die Lennaert heeft gekend of door hem is geïnspireerd.

Lennaert Nijgh (1945-2002) maakte naam als tekstdichter maar schreef ook musicals, verhalen, boeken en columns. Lennaert liet een indrukwekkende literaire erfenis na. Hij zou 75 jaar zijn geworden op 29 januari 2020.

Jim de Groot en Josee Koning herdenken Lennaert beiden op een heel eigen manier. Jim fel en provocerend, Josee liefdevol en kwetsbaar. Het contrast tussen deze twee artiesten, die elkaar vinden in hun liefde voor Nijgh en muziek, maakt van Testament een persoonlijke, ontroerende en spannende voorstelling.

We zijn blij om te kunnen vermelden dat we Sjors van der Panne hebben weten te strikken om bij de  voorstelling in De Basiliek  van ‘Testament – Lennaert Nijgh 75 jaar’  als special guest te verschijnen. Hij was natuurlijk geen onbekende voor Jim en Josee nadat ze gezamenlijk al eerder samenwerkten in de voorstelling over het leven van Lennaert Nijgh ‘Een Tip van de Sluier’ (ook toen deden ze De Basiliek aan). Met zijn uitzonderlijke stemgeluid en ingeleefde performance ontroert Sjors avond na avond weer het publiek. Juist met Nederlandstalig repertoire en specifiek met de voortreffelijke teksten van Nijgh en de bijbehorende prachtige muzikale composities, komt hij helemaal tot zijn recht naast Jim de Groot en Josee Koning in ‘Testament – Lennaert Nijgh 75 jaar.

Jim en Josee stonden ook samen (met Izaline Calister en Sjors van der Panne) in de voorstelling “Een Tip van de Sluier”, die we in 2018 mochten ontvangen in De Basiliek. De pers hierover:
“Lennaert Nijgh: Nog altijd springlevend.” (cabaret.nl)
“Josee Konings loepzuiver gezongen Brel-vertaling Liefde van later brengt ontroering op het podium en in de zaal.” (De Volkskrant)
“Dankzij de aanwezigheid van Josee Koning en Jim de Groot krijgt de voorstelling iets intiems. Ze maken de gesproken woorden zeer geloofwaardig.”(Apeldoorn Direct)
“De geestige Louis Armstrong-achtige variatie die Jim de Groot vocaal aanbrengt in sommige coupletten van Strand is de gang naar de schouwburg al meer dan waard.” (Haarlems Dagblad)

Het concert heeft zitplaatsen, vrije zit.

Zaal open 19.30 uur
Aanvang 20.00 uur