di 12 maart 2019 10:00

Congres: MDL problematiek

MDL-problematiek blijkt een heikel punt en ontvangen wij vanuit het werkveld vele vragen over dit onderwerp. Een opvallende ontwikkeling daarbij is de enorme toename aan interesse en inzicht vanuit de wetenschap in voeding en leefstijl, in plaats van medicijnen, als remedie tegen MDL-problemen en andere chronische ziekten. Zo voerden deskundigen van Wageningen Universiteit en Research (WUR), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Radboudumc vorig jaar in opdracht van ZonMW de kennissynthese ‘voeding als behandeling van chronische ziekten’ uit.

De belangrijkste conclusie: voeding en duurzame leefstijl verbetering leiden tot grote gezondheidswinst en dienen een prominentere plaats in te nemen in de behandeling. TNO en het Leiden Medisch Universitair Centrum (LMUC) ontwikkelen momenteel de toolbox ‘Leefstijl als Medicijn’ welke huisartsen, praktijkondersteuners en diëtisten moet gaan helpen in het bieden van de juiste begeleiding van leefstijl-gerelateerde ziekten, waaronder MDL-aandoeningen.

Het NRC publiceerde vorig jaar een artikel over ‘paprika in plaats van pillen’, waarin een huisarts en twee professionals een groeiende hoeveelheid bewijs beschrijven dat voeding en leefstijl effectief zijn in het voorkomen en genezen van chronische ziekten. Ja: groente en fruit, fietsen en wandelen op recept. En een huisarts die een patiënt naar de groenteboer verwijst in plaats van naar de apotheek. In lijn met deze visie werd in 2016 de vereniging ‘Arts en Voeding’ opgericht.

Als klap op de vuurpijl gaat voeding nu ook voor het eerst een vaste plek krijgen binnen het curriculum van de opleiding geneeskunde. De Universiteit van Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum (AMC) maakten in juli dit jaar als eersten bekend hiermee te zullen starten.

Voeding, leefstijl en alternatieve behandelingen als remedie tegen MDL-problematiek, vormen dan ook de rode draad in dit verfrissende congres. Je krijgt de kans om te leren, te delen én te proeven. Een unieke bijeenkomst die je niet wilt missen!

Thema’s: 
- Taskforce Voeding
- Rol verpleegkundige in toepassing diëtiek
- MDL-superfoods
- Leefstijl als medicijn
- Curatieve voeding bij MDL-problematiek
- Darmflora en gezondheid
- De inzet van probiotoca
- Onverklaarbare buikpijn en bindweefselproblematiek

Workshops / Interactieve verdiepingssessies:  
- Verdiepingssessie: inzichten Taskforce Voeding
- Voeding en verpleegkundige zorg aan MDL-patiënten
- Doorpraten over MDL-superfoods
- Verdiepingssessie: inzichten rondom leefstijl als medicijn
- Curatieve voeding bij MDL-problematiek
- Praktische sessie: probiotica in verpleegkundige zorg
- Herkennen van bindweefselproblematiek als oorzaak van buikpijnklachten

Kosten
Groepstickets vanaf €149,-
Single tickets vanaf €169,-

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd voor 5 punten bij het V&VN.