za 20 januari 2018

Christelijke Oratorium Vereniging Veenendaal - Die Schöpfung

De Christelijke Oratorium Vereniging Veenendaal viert dit jaar haar 75-jarig jubileum.  Dit jubileumjaar wordt op 20 januari 2018 afgesloten met een bijzondere uitvoering van ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn.  Het koor zal hierbij niet de weg kiezen van een traditionele oratoriumuitvoering, hoe goed de muziek van Haydn ook is, maar deze versterken met gedurfde theatrale impulsen die het publiek aangenaam zullen verrassen.
 

Ofschoon muziek altijd een verbeeldende kracht heeft gehad en veel barokke componisten dat gebruikten als affecten (bij Bach in de ‘Matthäus Passion’ of Vivaldi in ‘Vier jaargetijden’) is Haydn’s ‘Schöpfung’ wel heel illustratief in dat opzicht.
 

Haydn kreeg het verzoek een groots oratorium te schrijven in de stijl van Händel, maar gaf het de beleving en uitstraling mee van de nieuwe verlichte tijdgeest. Hierin wilde de zich ontwikkelende burger graag verpoosd worden met een mooie beeldende vertelling, met een ‘event’ zoals het publiek dit tegenwoordig ook zo graag wil zien.
 

Aan dit concert zullen naast de COV meewerken een Veenendaals jongerenkoor olv van Miriam Drost, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Selma Harkink (sopraan), Robbert Muuse (bas-bariton) en Jeroen de Vaal (tenor). Het geheel wordt, zoals gebruikelijk, geleid door Hans Lamers.

Tickets binnenkort verkrijgbaar